Παρασκευή Καφέ
Παρασκευή ελληνικού καφέ
Ελληνικός καφές είναι η ονομασία που αποδίδεται στον τούρκικο καφέ από τους Έλληνες και πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Βασικό εργαλείο της παρασκευής του ελληνικού καφέ είναι το μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει(σχεδόν) το μίγμα του νερού (75ml), με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το αναδευτήρι.
Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι, o πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά την βράση του καφέ. Η παρασκευή του ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του. Σερβίρεται αργά, κατά τις ακόλουθες ονομασίες παρασκευής:

Σκέτος (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ)
Μέτριος (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ + 2/3 του κουταλ. ζάχαρη)
Γλυκός (75 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ και 2 κουταλάκια ζάχαρη).
Σημείωση:Οι ποσότητες νερού προς καφέ και ζάχαρη μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με το προσωπικό γούστο.

Άλλες ονομασίες όπως "βαρύ γλυκός", ή "πολλά βαρύς" ή "βαρύ γλυκός και όχι", αφορούν την επιτυχία στο καϊμάκι με ανεβοκατέβασμα του μπρικιού όταν σερβίρεται στο φλυτζάνι συνήθως χοντρό.Παρασκευή εσπρέσο
Η παρασκευή καφέ εσπρέσο, πρέπει να γίνεται με προσεκτικά βήματα, γιατί σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα στο φλιτζάνι σας είναι πιθανό να μην είναι το επιθυμητό...Και η πιο ακριβή ποικιλία εσπρέσο μπορεί να καταστραφεί στο στάδιο της παρασκευής αν ο παρασκευαστής δεν προσέξει τα ακόλουθα βήματα:

-Μηχανή εσπρέσο

Καταρχήν σημαντικό ρόλο παίζει η μηχανή εσπρέσο που έχετε επιλέξει για το σπίτι σας. Αποφεύγετε να αγοράζετε μηχανές εσπρέσο αμφιβόλου ποιότητας. Η μηχανή αυτή πρέπει να έχει αρκετά bars πίεση και αν γίνεται χώρο προθέρμανσης των φλιτζανιών (ιδανική θερμοκρασία γύρω στους 65°C ). Πριν από κάθε χρήση της μηχανής αφήσετε να τρέξει λίγο νερό πριν την τοποθέτηση του φίλτρου του εσπρέσο (portafilter), για να καθαριστεί από τυχόν υπολείμματα. Επίσης πριν τον πρώτο καφέ της ημέρας, κουμπώστε το φίλτρο του εσπρέσο χωρίς καφέ,βάλτε ένα άδειο φλιτζάνι και γεμίστε το 2 φορές με το ζεστό νερό της μηχανής (περίπου 90°C ). Με τον τρόπο αυτό προθερμένετε τα κρύα μέρη της μηχανής καθώς και το φλιτζάνι για να μη σπάσει η κρέμα.

-Κόψιμο

Το κόψιμο του εσπρέσο είναι ίσως το σημαντικότερο στάδιο της διαδικασίας. Ιδανικότερη λύση είναι η επί τόπου άλεση του καφέ με μηχανή άλεσης στο σπίτι, όμως και ένα εξειδικευμένο καφεκοπτείο μπορεί να αλέσει για εσάς τον καφέ σας στο επιθυμητό κόψιμο. Ανάλογο με τον τύπο της μηχανής πρέπει να γίνει και το κόψιμο του καφέ, έτσι ώστε η ροή του ροφήματος από την μηχανή στο φλιτζάνι να είναι η σωστή (αν παρατηρήσετε ότι ο καφές τρέχει πολύ γρήγορα, σημαίνει πως ο καρπός είναι πιο χοντροκομμένος και έτσι περνώντας το νερό ανάμεσά του δεν παρασέρνει όλες του τις ουσίες. Αν πάλι παρατηρήσετε ότι ο καφές δυσκολεύεται να περάσει από το φίλτρο του εσπρέσο (portafilter) και να τρέξει στο φλιτζάνι, πιθανότατα να είναι πολύ ψιλοκομμένος με αποτέλεσμα όταν τελειώσει η διαδικασία απόσταξης να έχει μια πικρή γεύση λόγω παρατεταμένης διάρκειας της διαδικασίας [άνω των 25 δευτερολέπτων],καθώς θα έχει ´´καεί´´ μέσα στο φίλτρο).

-H ποσότητα καφέ στο φίλτρο του εσπρέσο (portafilter)

Ο καφές που πρέπει να χρησιμοποιείται για ένα φλιτζάνι μονού εσπρέσο είναι 7.5 γραμμάρια ± 1


Παρασκευή καφέ φίλτρου
Για να φτιάξετε ένα πετυχημένο καφέ φίλτρου, εκτός από την καλή ποιότητα καφέ που θα πρέπει να προμηθευτείτε, χρειάζεστε και μια καφετιέρα. Η καφετιέρα αυτή πρέπει να στάζει το νερό αργά για να προλαβαίνει ο καφές να φιλτράρετε σωστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χάρτινα φίλτρα μιας χρήσης ή μεταλλικό φίλτρο. Στην δεύτερη περίπτωση ζητήστε από το καφεκοπτείο να κόψει λίγο πιο χοντρό τον καφέ για να μην περάσουν στο φλιτζάνι σας ολόκληρα κομμάτια απότον καρπό. Για τον ίδιο λόγο αν χρησιμοποιείτε πρέσα καφέ με έμβολο, πρέπει ο καφές να είναι κομμένος πιο χοντρά.
Προτεινόμενη ποσότητα καφέ ανά φλιτζάνι 250 ml 5-6 γραμμάρια.

Σημαντικό: Η παρατεταμένη επαφή του καφέ με την εστία της καφετιέρας, αλλοιώνει την γεύση του, γι´ αυτό καλό είναι να καταναλώνεται μέσα σε δύο με τρεις ώρες. Εναλλακτικά μπορείτε να μεταγγίζετε τον καφέ σε ένα θερμός, για να κρατάει τη θερμοκρασία του, χωρίς να τον ψήνει περαιτέρω.