Παρασκευή Τσαγιού
Χρήσιμες πληροφορίες για ενα σωστό αποτέλεσμα
Πως να φτιάξω το τσάι μου;
• Το τσάι μπορεί να ρίχνεται χύμα μέσα στην τσαγιέρα (παραδοσιακή αγγλική μέθοδος) και να φιλτράρεται με ένα σουρωτήρι πάνω στο φλιτζάνι.
• Μπορεί να μπει σ´ ένα μεταλλικό "αυγό". Φροντίστε όμως να είναι αρκετά μεγάλο για να φουσκώσουν ελεύθερα τα φύλλα τσαγιού. Μερικοί θεωρούν όμως ότι το μέταλλο αλλοιώνει την γεύση του τσαγιού.
• Μπορείτε, με την ίδια λογική, να φτιάξετε το δικό σας φακελάκι με ένα χάρτινο φίλτρο, είτε ατομικό, είτε για μια τσαγιέρα.

Ποια ποσότητα να βάλω;
Υπολογίστε 1 κουταλάκι του γλυκού τσάι ή 2 γραμμάρια για ένα φλιτζάνι των 200 ml. Έτσι, για μια τσαγιέρα του μισού λίτρου, βάλτε 2 έως 3 κουταλάκια, αναλόγως με τον όγκο των φύλλων του τσαγιού.

Ποιο νερό να χρησιμοποιήσω;
"Τα καλύτερα από όλα τα νερά είναι αυτά που στάζουν από σταλακτίτες καθώς και αυτά που κυλάνε αργά πάνω σε βραχώδη κοίτη. Αντίθετα, δεν πρέπει να πιει κανείς το νερό που πετιέται με δύναμη από τους χείμαρρους ή τους καταρράκτες".
Lu Yu

Στην εποχή μας, το χλώριο αλλοιώνει έντονα το νερό της βρύσης. Για αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να ετοιμάζετε το τσάι σας με ουδέτερο εμφιαλωμένο ή φιλτραρισμένο νερό.

Πόσο ζεστό να είναι το νερό;
"Όταν το νερό δημιουργεί φυσαλίδες, όπως τα μάτια ενός ψαριού και παράγει ένα ελαφρύ ήχο, είναι το πρώτο βράσιμο.
Όταν το νερό δημιουργεί πέρλες συγκεντρωμένες στην άκρη της κατσαρόλας, είναι το δεύτερο βράσιμο.
Όταν το νερό αφρίζει, είναι το τρίτο βράσιμο
"
Lu Yu

Η θερμοκρασία του νερού ποικίλλει ανάλογα με τα τσάγια. Είναι όμως καλύτερα να μην βράσει ποτέ το νερό, και σίγουρα να αποφεύγετε να ρίχνετε νερό που βράζει πάνω στο τσάι, διότι θα κάψει τα φύλλα και θα καταστρέψει τα αρώματα του. Γενικά, για τα λεπτά πράσινα ή λευκά τσάγια θα πρέπει το νερό να είναι λιγότερο ζεστό (60-75°C) από ότι για τα μαύρα τσάγια (85°- 95°C).

πηγή: www.tearoute.gr